Вече сме на Марс..... oколо нас е повърхност с червен оттенък..... същият има и атмосферата ..... Имаме на разположение три бази за кацането ни - една от тях е кратера Wahoo, втората е в близост до северната полярна шапка, а тратата е Hellas Planitia.

click to enlarge


Обиколката
Рисковите условия изискват задължителна застраховка, без която никой няма да получи разрешение за какъвто и да е маршрут. Освен това нашите бази са снабдени с всичко необходимо за безопасен и приятен престой: стабилна и комфортна база, скафандри, гравитационни обувки и др. Предлагаме Ви осем основни маршрута:

Първо предложение - Около Вулканите Tharsis:

Това е най-скъпото пътешествие заради включеното в него посещение на Вулканите Tharsis. Всеки един от обектите, на които ще се спрем е близо до останалите, което прави отделното пътуване между тях кратко и удобно. Маршрутът е: Uranius Tholus - Ceraunius Tholus - Tharsis Tholus - Ascraeus Mons - Pavonis Mons - Arsia Mons - Olympus Mons. Пътят, който е избран, също така е един от най-опасните и екстремните на червената планета. Той не е за всеки посетител, затова туристът трябва да бъде абсолютно сигурен в избора си, особено ако избира точно този маршрут. Пътешествието трае две седмици и включва катерене на някои от върховете (по желание на туристите), както и изследване на геоложкото минало на вулканите.

OLYMPUS MONS
Olmpus Mons е най-големият вулкан не само в областта на Tharsis вулканите, но и в цялата Слънчева система. Диаметърът му е 624 км, приблизително същия като на щата Аризона в САЩ, височината му е 26 км (три пъти тази на Еверест). Той е заобиколен от 6 километрови насипи. Големината му е 100 пъти над тази на на най-големия вулкан на Земята - Мауна Лоа.

THARSIS THOLUS Името "tholus" означава "купол". Tharsis Tholus се намира северно от трите Tharsis Montes. Вулканът е по-малкия от всички Tharsis вулкани. Въпреки, че сравнен с марсианските обекти той е твърде малък, навсякъде на Земята размерите му са колосални. Tharsis Tholus е около 170 км в диаметър и 8 км висок.

ALBA PATERA
Alba Patera е уникален вулканичен обект на север от Tharsis областта. Този гигантски вулкан е 1600 км в диаметър, но висок само 3 км в своята най-висока точка. Изригванията му са по-слаби от тези на останалите марсиански големи вулкани, а повърхността му е неравна и от двете страни, покрита със стотици дълги (около 100 км, някои и до 300 км) и тесни канали, получени в родължение на дълги периоди от време. Основното, което различава Alba Patera от останалите големи вулкани е неговата височина - сравнително по-малка от тази на другите.

Ceraunius Tholus - "малък" вулкан в Tharsis областта, точно на север от трите големи Tharsis вулкани, описани по-горе. Ceraunius е около 6,4 км. висок. Кратерът, намиращ се точно на върха е около 7 км в диаметър. Гигантски трус, причинени от покачването на магмата от дълбочиата прекосява региона.

Второ предложение - От Wahoo До Дълбоките Падини На Valles Marineris:
След кацане в Wahoo и кратко приспособяване с новите условия - тези на марсианската повърхност - туритите вече са готови за следващата стъпка - посещение на кратера Kipini и два по-северни кратера. Пътят продължава с неравния терен на Aram Chaos и завършва с една от най-източните точки на Долините Marineris - дълбоката падина на Coprates Chasma. Пътешествието трае 5 дена и е най-доброто за всеки, който не е бил на Марс никога преди. Маршрутът е изключително опростен: Wahoo - Kipini - Sytinskaya - Sharonov - Aram Chaos - Coprates Chasma.

VALLES MARINERIS
Най-големият каньон в Слънчевата система - дълъг около 4000 км и дълбок 7 км.

Трето предложение - Северната Полярна Шапка:
Най-дългия маршрут, предлаган в момента на Марс, съдържащ посещение на девет от най-северните кратери с причислен директен полет до Северната Полярна Шапка (траещ един ден). Пътешествието трае две седмици заради големия брой от обекти, които трябва да бъдат посетени. Маршрутът е: Schiaparelli - Henry - Tikhonravov - Huygens - Baldet - Moreux - Lyot - Lomonosov - Curie. Това предложение е само за най-големите фенове на червената планета.

Четвърто предложение - Южната Полярна Шапка:
Посещението на Южната Полярна Шапка започва с известния кратер на Марс Newton. Пътят достига и до Lomela - южен кратер, където средните температури падат до -100 градуса C. Тук туристите могат да намерят замразен въглероден двуокис, известен още като "сух лед". Тук се предлагат различни видове занимания, но рискът от замръзване, породен от проблеми в космическия скафандър или оборудването на базата строго се следи от близкия обслужващ сервиз. Маршрутът е: Newton - Chamberlin - Lowell - Agassiz - Schmidt - Lomela - Phillips - Galle. След Lomela той продължава насевер с кратерите Phillips и Galle, където туристите могат да възстановяват здравето и силите си.

Пето предложение - Elysium и Utopia Planitia:
Един от най-дългите маршрути на Марс. Два много известни и изследвани обекти са включени в това пътешествие - Elysium Planitia и по-малкия Utopia Planitia. Маршрутът е: Cydnus Rupes - Utopia Planitia - Xui - Kufra - Mie - Trebia Valles - Elysium Rupes - Albor Tholus. Вулканите на Elysium са по-ниски от тези в областта на Tharsis, а кратерите и долината са по-малки от много други. Това прави цената приемлива за повечето туристи, които могат да видят повече и различни видове обекти на Марс. Маршрутът е перфектен за обикновения турист.

Шесто предложение - Ветровете На Gale:
Маршрутът е: Gale - Herschel - Molesworth - Kepler - Piyi - Secchi - Campbell. Най-интересният обект в това посещение е кратерът Gale, известен с високоскоростните ветрове, характерни за Марс - някои от тях достигащи до 400 км/ч (възникват по време на марсианската пролет, когато сухият лед се топи). Името на кратера произлиза от факта, че в момента на неговото откритие той бил покрит от вихър. Възможността за тестване на силата на мощните ветрове и пясъчни бури е предпочитана от много туристи, главно заради опасността и редкостта. За жалост обаче тази възможност зависи твърде много от времето и климатичните условия, което го прави не винаги възможно. Естествено останалите ни предложения са не по-малко вълнуващи от кратера Gale.

Седмо предложение - Коритото На Hellas:
Най-лекият маршрут, препоръчван от екскурзоводите. Обектите за посещение са три, като крайният е Hellas Planitia. Коритото на Hellas, получено може би от някогашен силен сблъсък с астероид, е най-голямото на Марс. То е 1300 км в диаметър и 29000 фута дълбоко (достатъчно за да побере Еверест) в себе си и е заобиколено от гигантска маса нов материал. Пътешествието трае до пет дена. Маршрутът е : Proctor - Paneus Patera - Hellas Planitia.

Осмо предложение - Неспокойна Почивка В Кратера Miloncovic:
Най-евтиното от всички предлагани пътешествия. Предназначено е за всички хора, които не обичат да пътуват. Освен факта, че туристът спестява много пари, той може да се наслади на спокойна седмица на място, наречено Milancovic. Този кратер е пълен с възможности за спорт, изследвания както на заобикалящата го марсианска околна среда, така и на нощното небе на планетата. Тук малките разходки са нещо съвсем обичайно, което би дало на всеки шанс да се почуства доре, далече от земния живот.

ELYSIUM PLANITIA
Elysium Planitia е вторият по големина вулканичен район на Марс, но все още твърде огромен за Земята. Той също се намира на издигащ се свод. Трите му големи вулкани - Hecates Tholus, Albor Tholus и Elysium Mons са по-малки от тези на Tharsis, но все пак са достатъчно масивни. Elysium Mons е най-гигантският обект - 700 км в диаметър и 13 км висок.

UTOLPIA PLANITIA
Равнинна област на Марс, намираща се югозападно от Elysium Planitia и избрана за кацането на Викинг 2 през 1976. Предполага се, че праховите частици в атмосферата привличат малки капчици вода и когато стане достатъчно студено, за да замръзне въглеродният диоксид, частици от него се прикрепват към праха и леда и падат на повърхността.
 • Тук всеки турист може да намери останките на Викинг 2.


  CYDONIA MENSAE
  Cydonia Mensae област с различно албедо, което се намира в северното полукълбо на планетата. Този обект е покрит с множество от високи скалисти плата. Едно от тях, намиращо се на 40.9 градуса северна ширина и 9.45 градуса източна дължина е известно на много хора като "лицето на Марс", видяно за първи път в снимка на Викинг 2 през 1976, представлявщо всъщност оптическа илюзия. Някои хора го интерпретират като изкуствено създадено, доказателство за отдавна изгубена цивилизация на Марс.
 • Предприемайки този маршрут ще можете сами да разкриете истината за лицето на Марс.

  Легенда
  1 Olympus Mons Mons
  2 Ascraeus Mons Mons
  3 Pavonis Mons Mons
  4 Arsia Mons Mons
  5 Elysium Rupes Scarp
  6 Sharonov Crater
  7 Kipini Crater
  8 Wahoo Crater
  9 Aram Chaos Broken Terrain
  10 Tharsis Tholus Small Mountain
  11 Uranius Tholus Small Mountain
  12 Ceraunius Tholus Small Mountain
  13 Coprates Chasma Deep Depression
  14 Milankovic Crater
  15 Newton Crater
  16 Lomela Crater
  17 Lowell Crater
  18 Sytinskaya Crater
  19 Curie Crater
  20 Schiaparelli Crater
  21 Henry Crater
  22 Lomonosov Crater
  23 Galle Crater
  24 Phillips Crater
  25 Schmidt Crater
  26 Agassiz Crater
  27 Chamberlin Crater
  28 Kufra Crater
  29 Xui Crater
  30 Mie Crater
  31 Albor Tholus Small Mountain
  32 Trebia Valles Valley
  33 Gale Crater
  34 Huygens Crater
  35 Baldet Crater
  36 Cydnus Rupes Scarp
  37 Hellas Planitia Low Plain
  38 Tikhonravov Crater
  39 Moreux Crater
  40 Utopia Planitia Low Plain
  41 Kepler Crater
  42 Secchi Crater
  43 Molesworth Crater
  44 Herschel Crater
  45 Paneus Patera Irregular Crater
  46 Campbell Crater
  47 Piyi Crater
  48 Lyot Crater


  Спортове на Марс
  Марс е перфектното място за различни видове екстремен спорт. Най-големият вулкан и най-дълбокият каньон в Слънчевата система, както и силните температурни и климатични промени, превръщат Марс в един от най-интересните и вълнуващи светове за изследване и туризъм. Спортовете, които могат да се практикуват на Марс са много различни от тези на Земята. Главната причина за тази голяма разлика е по-слабата гравитация на червената планета. Този факт дава възможността за много нови игри и идеи за спорт, като следните няколко:

  1.Ски на пясък
  2.Рали в скална пустиня
  3.Гимнастика, Джогинг и други
  Хората на Марс трябва да тренират, също както и хората на Земята, за да са в добро физическо състояние. В базите за гимнастика тук, туристите могат вдигат тежести и да правят почти всичко, което може да се прави и в обикновена спортна зала на Земята.